Blauwe plekken

Leukemie is een stille maar dodelijke kanker. Het tast het beenmerg aan waardoor het beenmerg kankercellen aanmaakt in plaats van witte bloedcellen. Het immuunsysteem is aangetast waardoor het lichaam vatbaar is voor ziektes. Zonder behandeling is leukemie dodelijk. Kenmerkend voor deze bloedkanker zijn blauwe plekken die vaak zonder verklaring ontstaan.

De symptomen

Verschillende symptomen wijzen op leukemie.  De belangrijkste symptomen zijn nachtelijk zweten, opgezwollen klieren, gewichtsverlies, bloedingen, een opgezwollen buik, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en regelmatig nieuwe infecties.  Zodra deze symptomen zich manifesteren, weet u at het een ernstige situatie betreft en geneeskundige hulp noodzakelijk is.

Deze symptomen zijn niet uniek voor leukemie.  De symptomen van Hodgkin vertonen gelijkenissen met deze symptomen.   Een visuele identificatie van de ziekte is hierdoor onmogelijk.  Een geneesheer kan op basis van symptomen enkel een vermoeden uitspreken.  Om zekerheid te bieden voert hij een bloedonderzoek of een biopsie uit.  Hierbij wordt beenmerg afgetapt om te laten onderzoeken op leukemie.

Een typisch symptoom: blauwe plekken

Verschillende patiënten rapporteren blauwe plekken op het lichaam zonder zich tegen een voorwerp te stoten.  Ogenschijnlijk verschijnen deze plekken op onverklaarbare wijze.  Onderzoek van dit fenomeen legde de reden bloot.

Leukemie tast naast de witte bloedcellen of de andere bloedcellen aan.   De blauwe plekken zijn interne bloedingen.  Het bloed is zodanig aangetast dat het een tekort heeft aan witte bloedcellen en bloedplaatjes.  Deze bloedplaatjes zijn noodzakelijk om het bloed te doen stollen.  Het versterken van de witte bloedcellen biedt de juiste oplossing.  De cruciale balans tussen witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes wordt hersteld.

Het herstellen van de balans kan door tijdelijke ingrepen of door structurele ingrepen.  Deze structurele ingrepen behoren tot de genezing.  Zodra het beenmerg terug in staat is om witte bloedcellen aan te maken, is de kanker overwonnen.  De tijdelijke ingrepen zijn enkel bedoeld om de situatie op korte termijn te verbeteren zodat extra behandeling tot de mogelijkheden behoort.