Leukemie symptomen kind

Leukemie treft iedereen, zowel kinderen als volwassenen. Net zoals bij volwassenen is het belangrijk voor het kind om de symptomen snel te herkennen. De behandeling nadien is een zware periode voor het kind dus hoe sneller de diagnose gesteld wordt, hoe kleiner de kans op uitzaaiingen.

Acute leukemie

Bij kinderen treft leukemie meer jongens dan meisjes.  Het is tevens de meest voorkomende kanker bij kinderen.  Nadat het beenmerg aangetast wordt, verspreiden de kankercellen zich naar de lymfeklieren en uiteindelijk naar de andere organen.

De diagnose bij jonge kinderen is meestal acute lymfatische leukemie (ALL).  Bij deze vorm woekert de lymfeklierkanker zeer snel.  Jaarlijks behandelen artsen 120 nieuwe patiënten met ALL.  De andere variant is de acute myeloide leukemie (AML).  Hierbij verloopt de woekering van de cellen aan een trager tempo.  Elk jaar zijn er twintig nieuwe kinderpatiënten met AML.  Zowel AML als ALL is behandel- en vaak geneesbaar.   Dankzij recente innovaties en nieuwe ontwikkelingen verhoogt de overlevingskans jaar na jaar.

De leukemie symptomen bij kinderen

De symptomen bij kinderen zijn identiek aan de symptomen bij volwassenen.  Moeheid, koorts, nachtelijk zweten, verminderde eetlust en gewichtsverlies, blauwe plekken en pijn aan het bot zijn enkele van de symptomen die op leukemie wijzen.  Belangrijk hierbij is dat één symptoom onvoldoende is om een diagnose te stellen.  Zodra er verschillende symptomen opduiken die kunnen wijzen op leukemie, zal een geneesheer bloed en/of beenmerg nemen om dit te laten onderzoeken.  Als deze tests positief zijn, wordt de diagnose gesteld.

Behandeling van leukemie bij kinderen

De technische kant van de behandeling verschilt niet van de behandeling van volwassenen.  Afhankelijk van het stadium en de soort wordt er chemotherapie, bestralingen of een beenmergtransplantatie gebruikt.  Verschillend is de omkadering.  Kinderen zijn niet bewust van de situatie en begrijpen niet altijd wat er aan de hand is.  Een goede omkadering door de behandelende geneesheren en de ouders is belangrijk om het kind tijdens de behandeling zoveel mogelijk gerust te stellen.