Leukemie symptomen volwassenen

Leukemie of bloedkanker is één van de vele soorten kanker die een volwassene kan krijgen. Bij kinderen komt voornamelijk leukemie voor, terwijl bij volwassenen andere soorten kanker ook frequent voorkomen. Om de overlevingskansen te vergroten is een snelle diagnose cruciaal. Leukemie in een vroeg stadium ontdekken vermindert de kans op uitzaaiingen en complicaties. De behandeling nadien is nog steeds zwaar, maar de kans op genezing ligt zeer hoog. Om een vroege diagnose te stellen dient u de symptomen te kennen zodat u bij een vermoeden onmiddellijk de geneesheer consulteert.

De symptomen

De symptomen van leukemie zullen steeds ongemak veroorzaken, waardoor het onmogelijk is om ze te negeren.  In het begin ervaart u bleekheid, moeilijkheden om te ademen, duizeligheid en verminderde eetlust.  Dit evolueert verder zodat u op korte termijn veel gewicht verliest, ’s nachts badend in het zweet wakker wordt en blauwe plekken op uw lichaam constateert.  Ook verschillende infecties en een gezwollen buik zijn symptomen van leukemie. 

Daarnaast zwellen de lymfeklieren op in de hals, oksels en de lies.  Als u een combinatie van deze symptomen ervaart, is een bezoek aan de geneesheer noodzakelijk.  Een uitgebreid onderzoek waarbij bloed en beenmerg onderzocht worden, bevestigt het vermoeden of brengt een andere aandoening of ziekte aan het licht.  De behandeling nadien verschilt bij iedere patiënt.  De dokters stellen steeds een behandeling samen afhankelijk van het stadium waarin de leukemie zich bevindt, de fase en het soort leukemie.  Dankzij deze aangepaste behandelingen stijgt de overlevingskans drastisch.

Behandeling

Na de diagnose start de behandeling zo snel mogelijk.  Om leukemie te bestrijden, beschikt de dokter over verschillende mogelijkheden: chemotherapie, bestralingen en beenmergtransplantaties.  Tijdens de behandeling zelf ondervindt de patiënt hinder van deze behandelingen omdat er bijwerkingen plaatsvinden.  Naarmate de behandeling vordert, verminderen de bijwerkingen en de symptomen van leukemie.  De patiënt kan stilaan aan het herstel beginnen.