Soorten van leukemie

Leukemie is een bekende vorm van kanker, die zich in het beenmerg en bloed vestigt, leukemie is ook wel bekend als bloedkanker. Bij leukemie is er een overmatige aanmaak van zieke witte bloedcellen. De reden waarom deze bloedcellen ziek worden is nog onbekend. De normale witte bloedcellen worden verdrongen door de enorme aanmaak van zieke witten bloedcellen. Hierdoor ontstaat er een afname in de vorming van bloedplaatjes, rode bloedcellen en de normale witte bloedcellen.

Bij afname van de rode bloedcellen zorgt voor bloedarmoede, waardoor u uw futloos en slap voelt. De afname van bloedplaatjes, veroorzaakt een verhogende bloedingsneiging. U kunt door de kleinste stoot al een blauwe plek krijgen, interne bloedingen of een bloedneus. De afname van goede witte cellen verlaagt de weerstand, waardoor u vatbaarder voor allerlei infecties wordt. Leukemie kan plotseling optreden, geleidelijk ontstaan, chronische leukemie of acute leukemie.

Acute leukemie

Acute leukemie kent geen vaste doelgroep en kan voorkomen op alle leeftijden. Echter komt de acute leukemie van myeloblasten het meest voor in de eerste 5 levensjaren. De verschijnselen hiervan beginnen altijd met enkele vagen klachten zoals misselijkheid, vermoeidheid en weinig eetlust. In een later stadium krijgt men last van moeheid, koorts, bleekheid en bloedingen in slijmvliezen en in de huid. Daarnaast kan ook het tandvlees gaan bloeden, de amandelen en de slijmvliezen ontsteken en er treedt keelpijn op.

Bij een bloedonderzoek zal er een enorme bloedarmoede zichtbaar zijn. Wanneer de witte bloedcellen voorkomen in verschillende afwijkende vormen, kan het bestaan van bloedkanker goed worden vastgesteld. De behandeling van acute leukemie is het bestrijden van infecties met antibiotica. De ziekte zelf wordt met cytostatica bestreden, ook wel bekend als chemotherapie. De manier van behandelen heeft helaas veel ernstige bijwerkingen, maar helaas is erop dit moment geen andere manier om leukemie te bestrijden. De ziekte voorkomen is niet mogelijk, omdat men de oorzaak er niet van weet.

Acute leukemie:

  • myeloide bloedcellen, dit zijn voorlopers van de witte bloedcellen.
  • Monocyten
  • Lymfocyten
  • lymfoblasten, dit zijn voorlopers van de lymfocyten.
  • Chronische leukemie:
  • Myeloide bloedcellen

Chronische leukemie

In het begin bij chronische leukemie zijn er geen verschijnselen en het ontstaat ook geleidelijk. Ook deze vorm van leukemie kan op iedere leeftijd voorkomen. Echter komt chronische leukemie het meest voor bij jongvolwassenen. De eerste verschijnselen zijn duizeligheid, moeheid, zwaar gevoel in de bovenbuik, gebrek aan eetlust, vermagering, jeuk en nacht zweten. In een later stadium treden bleekheid, onderhuidse bloedingen toe en stijgt de temperatuur. Bij het bloedonderzoek zal er een enorme hoeveelheid zieke witte bloedcellen zijn, een tekort aan ronde bloedcellen, dit geeft de doorslag van de diagnose.

De behandeling van chronische leukemie bestaat uit een tongenbestraling en cytostatica. In een later stadium zijn de levensverwachtingen gelijk aan dat van de acute leukemie